FEN BİLİMLERİ ÖĞRETMENLERİNİN MÜHENDİSLİK TASARIM TEMELLİ UYGULAMALARA YÖNELİK YETERLİKLERİNİN GELİŞTİRİLMESİ İÇİN HİBRİT MENTÖRLÜK MODELİNE DAYALI MESLEKİ GELİŞİM PROGRAMININ TASARLANMASI, UYGULANMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ
Fen Bilimleri öğretmenleri için hibrit mentörlük modeli ile mühendislik tasarım süreci eğitimi (6)
AMAÇ

Bu projenin amacı fen bilimleri öğretmenlerinin mühendislik tasarım temelli uygulamalara yönelik yeterliklerini geliştirmek için hibrit (çevrim içi ve yüz yüze) mentörlük modeline dayalı mesleki gelişim programı tasarlamak ve değerlendirmektir.

Fen Bilimleri öğretmenleri için hibrit mentörlük modeli ile mühendislik tasarım süreci eğitimi (7)
ÇALIŞMA GRUBU

Araştırmanın çalışma grubunu Türkiye’de 12 bölgede bulunan bölge merkez illerinde (Ankara, Erzurum, Eskişehir, İstanbul Asya, İstanbul Avrupa, İzmir, Kayseri, Konya, Malatya, Mersin, Samsun ve Van) genel ve resmi yatılı bölge ortaokulları ve Bilim ve Sanat Merkezleri’nde görev yapmakta olan fen bilimleri öğretmenleri oluşturmaktadır.

project management
PROJE YÖNETİMİ

Katılımcıların belirlenmesi ve ihtiyaç analizi (1), hibrit mentörlük modeline dayalı mesleki gelişim program tasarımı (2), geliştirilmesi (3), uygulanması (4) ve değerlendirilmesi (5) aşamaları kapsamında hazırlanan iş paketleri ile sürecin yönetilmesi planlanmıştır.

Temel amaç çerçevesinde

PROJENİN Hedefleri

Mühendislik Bilgi-Tutum Etkisi

Hibrit mentörlük modeline dayalı uygulamaların fen bilimleri öğretmenlerinin mühendislik disiplinine yönelik bilgisi ve tutumuna etkilerinin belirlenmesi,

4-8. Sınıf Kaynak Geliştirme

5. Fen bilimleri öğretim programındaki mühendislik yönergesi ekseninde 4-8. sınıf düzeylerinde fen bilimleri dersi öğretim programını uygulamada ülkedeki tüm öğretmenlere katkı sağlayacak kaynakların oluşturulması,

Tasarım Etkinlik Planlama Etkisi

Hibrit mentörlük modeline dayalı uygulamaların fen bilimleri öğretmenlerinin mühendislik tasarım temelli fen dersi etkinlik planlama ve uygulamalarına etkilerinin belirlenmesi

Deneyim Paylaşım Ortamları

Projeye katılan fen bilimleri öğretmenlerinin deneyimlerini paylaştığı ortamlar oluşturulması 

Yeşil Mutabakat Kazanımları

Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı’nda 4-8. sınıf düzeyinde yeşil mutabakat konuları ile ilgili kazanımların belirlenmesi ve bu kazanımların öğretiminde kullanabilecek mühendislik tasarım temelli etkinliklerin geliştirilmesi,

Veri-Yoğun Program Katkısı

Öğretmen uygulamalarından toplanan veriler ekseninde (araştırmacıların gözlemleri, öğretmen deneyimleri gibi) mevcut fen bilimleri öğretim programına doğrudan katkı sağlayabilecek unsurlar içeren rapor hazırlanması ve program geliştiricilere sunulması.

 
1001fenmuhim.gmail.com

Her türlü sorunuz için lütfen bize ulaşın.

Proje kapsamına dahil edilecek 

Katılımcılar  Hakkında 

Detaylı Bilgiler ve İstatislikler 

1000+
Toplam Katılımcı Sayısı 
1000+
Projeye dahilindeki il sayısı
1+
Projeye dahilindeki bölge sayısı
10+
Proje çıktılarının ulaşmasının hedeflendiği kitle sayısı 

Projenin Uygulama Adımları 

Sinop
ÇALIŞTAY - 1
Eylül 2023

Sinop Üniversitesi- Ahmet Muhip Dıranas Uygulama Oteli'nde gerçekleştirilecektir.

Çevrim içi Eğitimler


Ocak 2024

Çevrim içi eğitimler Sinop Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Öğrenme Yönetim Sistemi üzerinden gerçekleştirilecektir.

lms
ankara
Çalıştay - 2
Haziran 2024

Ankara- Başkent Öğretmenevi'nde gerçekleştirilecektir.

Öğretim Tasarımı Süreci

Hibrit mentörlük modeline dayalı mesleki gelişim programının (öğretim) tasarımı sürecinde takip edilen basamaklar bakımından ADDIE Modeli’nin esas alınması planlanmaktadır.

  • Analiz

    Projenin bu aşamasında fen bilimleri öğretmenlerinin fen bilimleri derslerine mühendislik disiplininin entegrasyonu sağlamaya yönelik bilgileri, becerileri ve tutumlarının tespit edildiği ya da gelişiminin amaçlandığı alan yazın taranarak bir problem analizi şeması hazırlanacaktır

  • Tasarım

    Bu aşamada 4-8. Sınıf Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı incelenerek yeşil mutabakat konuları ile ilgili kazanımlar belirlenecektir. Buna göre bu kazanımların hangi sınıf düzeyinde hangi tarihte uygulanabileceğinin planlaması yapılacaktır.

  • Geliştirme

    Bu aşamada hibrit mentörlük modeline dayalı mesleki gelişim programının uygulama basamakları açıkça belirlenecek ve bir uygulama planı hazırlanacaktır.

  • Uygulama

     Bu aşamada tasarlanan model uygulanacaktır. Uygulama süreci boyunca mentör ve öğretmenlerin geri bildirimlerine göre tasarımda iyileştirme yapılacaktır. Uygulama süreci boyunca toplanacak veriler de uygulama sürecinin iyileştirilmesine katkı sağlayacaktır.

  • Değerlendirme

    Hibrit mentörlük modelinin öğretmenin mesleki gelişimine etkisinin ve modelin öğretmenler tarafından nasıl değerlendirildiğinin tespit edildiği bu aşama tüm uygulama sürecine yayılacak biçimde planlanmıştır. Uygulama süreci boyunca toplanan veriler ışığında uygulama aşamasında değişiklikler yapılabilecektir. Bu aşamada elde edilen veriler ile araştırma sorularına cevap aranacaktır.

    Proje kapsamında izlenecek

    VERİ Toplama Süreci 

    Proje önerisinin alt problemleri doğrultusunda nitel (gözlem, görüşme ve doküman analizi) ve nicel veri toplama (ölçek) yöntemlerinden yararlanılacaktır.
    Fen Bilimleri öğretmenleri için hibrit mentörlük modeli ile mühendislik tasarım süreci eğitimi (3)
    Gözlem

    Bu araştırma kapsamında gözlem yöntemi; katılımcıların mühendislik tasarım temelli sınıf içi uygulamalarını değerlendirmek ve geri bildirim vermek amacıyla kullanılacaktır.

    Fen Bilimleri öğretmenleri için hibrit mentörlük modeli ile mühendislik tasarım süreci eğitimi (5)
    Görüşme

    Proje kapsamında mentörlük uygulamaları sürecinde öğretmenlerin mühendislik tasarım temelli fen eğitimi pedagojisine yönelik bilgilerini, mühendislik tasarım temelli etkinlik planlamalarının ve uygulamalarının niteliğini ve hibrit mentörlük modeline dayalı mesleki gelişim programına yönelik değerlendirmelerini tespit etmek amacıyla yarı yapılandırılmış ve odak grup görüşmeler gerçekleştirilecektir. 

    Fen Bilimleri öğretmenleri için hibrit mentörlük modeli ile mühendislik tasarım süreci eğitimi (4)
    Ölçek Uygulaması

    Öğretmenlerin mühendislik eğitimine yönelik tutumlarını ölçmeye yönelik olarak ölçek uygulaması gerçekleştirilecektir.

    Projeden Elde Edilmesi
    Öngörülen Çıktılar
    Yeşil mutabakat konularının mühendislik tasarım temelli öğretimine yönelik bir e-kitap oluşturulması.
    1
    Etkinlik planlarının çeşitli ders ve öğrenme ortamlarında kullanılabilir hale getirilmesi, bu kapsamda öğretmenlere yönlendirmelerin sağlanması.
    2
    Proje sonuçlarının geniş bir kullanıcı tabanına ulaştırılması ve bir dijital pano sistemi ile projenin yaygınlaştırılmasının sağlanması.
    3
    Fen bilimleri öğretmenlerine mühendislik tasarım temelli uygulamalar konusunda hibrit mentorlük odaklı mesleki gelişim sağlanması ve bu süreçte elde edilen bilgilerin akademik çalışmalarda paylaşılması.
    4
    Öğrenciler tarafından özgün ve yenilikçi tasarımlar/prototiplerin ortaya çıkmasını teşvik etmek.
    5
    Genç araştırmacılara ve bursiyerlere projelerini geliştirebilmeleri için deneyim ve bilgi sağlanması, bu sayede gelecek projeler için zemin oluşturulması.
    6
    .biz
    PROJE ÇIKTILARININ
    PAYLAŞIM VE YAYILIM ORTAMLARI
    Adsız (300 × 365 piksel)
    • Proje Web Sayfası
    • Toplantı- Söyleşi
    • Sosyal Medya Hesapları
    • Akademik Çalışmalar
    • Toplantılar
    • Çalıştaylar