Course Content
deneme
About Lesson

Mentör ve menti arasındaki iletişim yüz yüze, elektronik ortamda ya da yüz yüze ve elektronik ortamın birlikte ele alındığı hibrit ortamlarda gerçekleşmektedir. Mentör ve menti arasındaki iletişim, eğer elektronik iletişim yolları ile kuruluyorsa bu durum alan yazınında e-mentörlük olarak adlandırılmaktadır (Single ve Muller, 2001; Stewart ve McLoughlin, 2007). İnternet tabanlı elektronik iletişim e-mentörlüğü uzun yıllardır hem uygulanabilir hem de avantajlı hale getirmiştir (Muller, 1997).

E-mentörlük programları, coğrafi engellerin mentörlük fırsatına engel olmasının önüne geçebilmekte, internete erişimin olduğu her yerde mentörlük uygulamalarını mümkün kılmaktadır (Muller, 1997; Ravet ve Layte, 1997; Bennett vd., 1998; Harasim vd., 1995; Palloff ve Pratt, 1999). Mentör ve menti arasındaki etkileşimlerin elektronik ortamda olması tarafların sosyal statü, fiziksel görünüm, cinsiyet veya davranışsal beklentilerdeki uyumsuzluk gibi iletişime zarar verecek unsurlar bakımından eşitlenmesine olanak tanımaktadır (Harasim vd., 1995; Palloff ve Pratt, 1999). Elektronik iletişim konusunda rahat olmayan bireyler için potansiyel olarak sorunlu olabilecekse de online mentörlük, mentörlük ilişkisinde eşitlenmeye izin verir (Harasim vd., 1995; Palloff ve Pratt, 1999).

Online mentörlükte, etkileşimler eşzamanlı olmadığından yanıtlayanların mesaj içeriğini düşünmek için zamanları vardır. Böylece birey tarafından hazırlanan yanıtın daha yansıtıcı olması sağlanabilmektedir (Ravet ve Layte, 1997). Yüz yüze mentörlük programları ile uzun sürede az sayıda mentiye ulaşılabilmekte bu durum mentörlük sürecini özellikle zaman açısından ekonomik olmaktan uzaklaştırmaktadır (Appleton, 2008).